Jack Werner: Med fakta och förnuft mot nätets Stockholmssyndrom

3:43 min

Nu ska det handla om ett slags nätets ”stockholmssyndrom” – vår socialamedier-krönikör Jack Werner har följt historien om en kvacksalvare på nätet – som fick kunderna han lurade med sig på sin sida i en socialamedierstorm mot journalisterna som avslöjade honom.

Här har du en längre version av Jacks krönika än den som rymdes i radio:

Den 25 oktober publicerade Helsingborgs Dagblad en artikel med rubriken ”Tusentals utsatta för medicinbluff”. I artikeln berättade journalisten Joakim Björck hur en man som jobbar med att sälja kolloidalt silver, en vattenreningsprodukt, också styr över en Facebookgrupp där han marknadsför samma medel som en mirakelmedicin. Den som är medlem i gruppen känner igen mannens tongångar från västernfilmernas kvacksalvare – kolloidalt silver ska enligt honom hjälpa mot såväl malaria, borrelia, reumatism, ebola och så naturligtvis cancer.

Helsingborgs Dagblad pratar med Läkemedelsverket, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten, och med fristående överläkare och forskare, och får ett mycket entydigt svar: det finns inga vetenskapliga belägg för att kolloidalt silver skulle ha denna effekt alls. Det får inte ens säljas som kosttillskott, varför mannen med Facebookgruppen istället tvingas skriva just ”vattenreningsprodukt” på sina produkters förpackning. I Facebookgruppen låter det dock annorlunda, där mannen saluför sina produkter som finfina att dricka dagligen, på ett sätt som enligt Konsumentverket bryter mot marknadsföringslagen.

Det låter ju enkelt, eller hur? En man ljuger om sin mirakelmedicin, och tjänar pengar på de han lurar. När historien avslöjas bör ju hans kunder ha förstått att de blivit blåsta. Men resultatet blev ett annat. Det visar sig att det kanske inte handlar så mycket om kunder och en försäljare, som om en sekt med en tillhörande karismatisk ledare. Det visar sig att kunderna drabbats av något man skulle kunna kalla @stockholms-syndromet.

Medlemmarna i Facebookgruppen var nämligen helt ointresserade av sanningen om den kvacksalvare som blåste dem på pengar – och desto mer intresserade att med näbbar och klor försvara honom mot Helsingborgs Dagblad. I Facebookgruppen peppade och taggade man varandra, det var de mot världen. De började mejla reportern Joakim Björck, de översvämmade tidningens Facebooksida med inlägg, i en bred motoffensiv formligen sprejade de ner nätet med suspekta länkar till homeopati- och propagandasajter.

Läkarnas och forskarnas professionella bedömningar avfärdades – en medlem skrev till exempel ”Nu är ju ebola så ’farligt’ och läkemedelsindustrin har ju snart gjort färdigt sin cocktailblandning till vaccin som de kommer försöka tjäna miljardbelopp på... Då måste man ju göra allt för att smutskasta allt alternativt”.

Kolloidalt silver-konsumenterna är inte ensamma om att skjuta budbärare. Reaktionen känns igen från sådana som oroar sig för chemtrails, konspirationsteorin att det pågår hemliga massbesprutningar för att kontrollera världens befolkningsantal, och från Gamergate, det kaos som uppstått sedan dataspelsfans velat bli tagna på allvar men sedan, när de börjat tas på allvar och börjat kritiseras utifrån bland annat ett feministiskt perspektiv, löpt amok och börjat dödshota journalisterna som granskat dem. Ja, till och med ett visst riksdagsparti har väljare som hellre än att ta till sig att många av deras folkvalda är rasister angriper de journalister som stått för avslöjandena.

Och vad är lösningen när vi försöker berätta för någon att den vandrar med förbundna ögon rätt mot stupet, men får ett ”håll käften” till svar? Tja, att inte ge upp. Att fortsätta utgå från sanningen, vetenskapen, empirin. Och det gäller inte bara journalister - alla som närvarar i sociala medier kan och bör hjälpa till. Särskilt om journalisten som gjort jobbet dränks i ett skyfall av propaganda.

Jag läser ett inlägg i Facebookgruppen där en kvinna berättar att hennes man efter en utlandsresa har feber och är extremt lös i magen. Hon får många sorters tips i tråden, tills någon rekommenderar att omedelbart kontakta sjukvården, och skriver ”Kom ihåg att om någon avlider från någon sjukdom som ni undvikit att anmäla så räknas det som vållande till annans död alternativt dråp och kan ge flera års fängelse”. Svaret som kommer är symptomatiskt nog det mest upptummade i hela tråden: ”Tycker det är obehagligt att dra in ’fängelse’ och ’död.’ Ämnet är lös mage!”