Örebrohärbärge för EU-migranter välkomnas av härbärget Gnistan

1:37 min

Att kyrkorna i Örebro öppnar ett härbärge för hemlösa EU-migranter i vinter, välkomnas av härbärget Gnistan, som drivs på uppdrag av Örebro kommun.

– Jag tycker att det är jättebra, säger Åsa Adolfsson, enhetschef på Gnistan. Det behövs verkligen ett härbärge för den här gruppen eftersom de inte har någonstans att ta vägen.

– Vi har ju ett härbärge här som drivs på uppdrag av kommunen, med Frälsningsarmén som utförare. Men vi har ju ett krav att man ska vara skriven här i kommunen för att få lov att bo här. Så det handlar ju om två olika målgrupper, förklarar Åsa Adolfsson.

Håller sig undan
Och något tryck från EU-migranter som står och knackar på dörren till härbärget Gnistan för att få bo där finns inte, säger hon.

– Jag tror att de håller sig undan allt som kan klassas som myndighet. Vi har bara haft en enda övernattning av en EU-migrant här, och han kom hit av misstag, säger Åsa.

"Misstaget" handlade om att mannen hade blivit lurad på en bussbiljett hem till sitt hemland, av några landsmän, vilket gjorde att han blev kvar i Örebro mot sin vilja, utan nånstans att bo. Det slutade med att polisen körde honom till Gnistan.

Men om EU-migranterna nu inte vill eller vågar söka sig till ett härbärge, för att de skyr myndigheterna, hur ska då kyrkorna lyckas få dem att komma till sitt härbärge?

En viktig resurs
– Jag tänker att man måste lägga ner arbete på att få dem att förstå att det inte krävs några motprestationer i det här, utan att härbärget är en hjälp för dem, en resurs.

– För det är min uppfattning att de är rädda för att bli hemskjutsade innan de själva har tänkt att åka hem.

Åsa Adolfsson på Gnistan är övertygad om att behovet av ett härbärge för EU-migranter är stort i Örebro.

– Ja, jag tror det är jättestort, säger hon. Vi har behov av fler härbärgesplatser överhuvudtaget. Och i och med att det är olika målgrupper vi jobbar med, så tror jag att det här initiativet från kyrkorna blir jättebra, avslutar Åsa Adolfsson, enhetschef på härbärget Gnistan i Örebro.