Stringhyllan - en svensk klassiker

Vad är en svensk klassiker? Vår vintage-expert Madeleine Petersson skriver i sin blogg att det är en tidlös möbel eller sak som alltid kommer vara modern. En storsäljare som kanske har tagits upp i produktion igen för att efterfrågan är så stor.

Läs blogginlägget via sverigesradio.se/kalmar

Vintage-Maddes blogginlägg 11/11 2014

Svenska klassiker. Vad är en svensk klassiker? Jag skulle säga att det är en tidlös möbel eller sak som kommer alltid att vara modern. En storsäljare som kanske har tagits upp i produktion igen för att efterfrågan är så stor.

En sådan klassiker är stringhyllan.

Jag älskar stringhyllor. Hälsar man på hos oss så kan man kan finna dem lite överallt. I köket, i barnrummet och nu drömmer vi om ett hyllsystem till vardagsrummet.

String är skapad och döpt av paret Kajsa och Nisse Strinning som 1949 deltog i en tävling då de skulle göra en utbyggbar hylla för Bonniers folkbibliotek. Det var då Stringhyllan föddes och var en slags utveckling av ett diskställ med alla sina plastöverdragna metalltrådsgavlar. Självklart vann herr och fru Strinning och sedan dess är hyllan en tidlös klassiker.

På H55 i Helsingborg så blev hyllan uppmärksammad och efter det så är stringsystemet omåttligt populärt. Idag tillverkas stringhyllor på löpande band och länder som Japan och Kina är stormförälskade i skandinavisk design såsom stringhyllor, muminmuggar och den danska träapan.

Så håll utkik efter denna fina hylla som är stilren men som sticker ut på sitt egna speciella sätt! Stringhyllan kommer alltid att vara svensk klassiker!