
Tigern hotas av utrotning i Indien
I Indien har åtta tjänstemän i en nationalpark avstängts, sedan tigrarna de skulle skydda fallit offer för tjuvjägare. Det uppdagas nu att tjuvjägare i praktiken kan härja fritt i Indiens tigerreservat, och det berömda djuret verkar vara på gränsen till utrotning.
Det kallas den största skandalen i indisk naturvårdshistoria. Den bengaliska tigern, Indiens stolta symbol, håller på att försvinna, ett offer för tjuvjägare och likgiltiga politiker och tjänstemän.
Den utbredda slakten på tigrar uppdagades när experter letade efter tigrar i en av Indiens mest kända nationalparker, i delstaten Rajastan.
Parkens tjänstemän påstod att antalet tigrar, omkring 20, var betryggande. Men efter 15 dagars letande i parken hade de utomstående experterna inte hittat en enda tiger. Faktum är att ingen tiger har synts där sedan förra sommaren.
Bluff om antalet tigrar
Så uppdagades att tjänstemän i Indiens 28 tigerreservat systematiskt bluffat om antalet tigrar i deras parker; ett skäl kan vara att dölja sin egen inkompetens i att skydda tigrarna, ett annat att locka turister.
Officiellt skulle det finnas över 3 700 vilda tigrar i Indien, men naturvårdare säger att den verkliga siffran är mycket lägre. En optimistisk siffra är att vi har 2 000 tigrar kvar, sa en expert.
Indiska reservat är ofta illa skötta, deras personal är ofta dåligt motiverad och saknar elementär utrustning. Det finns de som säger att parktjänstemän ibland samarbetar med tjuvjägarna.
”Det råder en total avsaknad på professionalism, planering eller tillämpning av vetenskapliga metoder. Situationen är patetisk”, sa tigerexperten Qamar Qureshi.
Lönsam tjuvjakt
Tjuvjägare kan tjäna flera hundra tusen kronor på en enda tiger. Skinnet säljs till samlare, klorna blir dekorationer, och resten av kroppen mals ner och säljs till Kina, för att användas i så kallad traditionell medicin, för potensmedel och annat.
På 70-talet startade dåvarande indiska regeringschefen Indira Gandhi ”projekt Tiger”, för att skydda Indiens mest hyllade natursymbol. Men sedan dess verkar politikerna ha tappat intresset.
Nye indiske ledaren, Manmohan Singh, säger att han är bestört över att tigrarna försvinner och han har nu skapat en krisgrupp, vars första uppgift är att genomföra en ordentlig tigerräkning.
Genant nog för Indien har också FN:s naturskyddsorgan tagit det ovanliga steget att skriva ett brev till Indiens regering och vädjat om snabba insatser. ”Vår avsikt är inte att genera Indiens regering”, skrev FN-organet, ”men vårt brev är ett sista desperat försök att rädda tigern”.
Nils Horner, Bombay
nils.horner@sr.se