Miljonsvindel bakom misshandel i Gnosjö

En härva med ekonomisk brottslighet och flera försvunna miljoner ligger bakom en svår misshandel i Gnosjö i veckan. 

Det var samma natt som polisen var strängt upptagen med mordet i Gislaved som en 40-årig man från Gnosjö sökte vård på Värnamo sjukhus. Han hade blivit misshandlad av flera för honom okända män hemma i sin bostad och också blivit knivstucken i ryggen.

Nu står det klart att misshandeln är en del i en mycket omfattande konflikt bland vietnameser över hela landet. Enligt Sundsvalls tidning har en kvinna med vietnamesiskt ursprung som driver en restaurang i Sundsvall, haft en egen privat bankverksamhet, där hon lånat ut pengar till andra personer med vietnamesiskt ursprung över hela landet. Den etniska tillhörigheten håller nätverket samman och man ställer upp för varandra när någon vill starta ett nytt företag.

Men för en kort tid sedan försvann kvinnan med flera miljoner kronor på fickan. Ingen vet vart. Och de som nu vill ha tillbaka pengarna hotar och misshandlar kvinnans närmaste släktingar för att få tillbaka pengarna. Den 40-årige mannen från Gnosjö är nära släkt med kvinnan och i veckan sökte några män upp honom oc hmisshandlade honom i hemmet för att få uppgifter om vart kvinnan är, något som 40-åringen inte säger sig veta någon om.

Polisen söker fortfarande efter kvinnan som är misstänkt för grovt bedrägeri eller förskingring, men också oredlighet mot borgenär.