Påven Benedictus XVI har installerats

Påven Benedictus XVI installerades på söndagen. Omkring 350 000 personer deltog i ceremonin, många av dem tyskar. Med var också ett antal dignitärer och statschefer, bland dem Sveriges kung Carl Gustaf.

Vatikanens regeringschef Angelo Sodano satte på Benedictus XVI ringen, Fiskarens ring som ett band till Petrus, den förste påven och strax innan hade manteln, det vita yllebandet med röda kors, lagts över hans axlar.

Plötsligt såg den tidigare kardinalen helt avspänd ut och ett leende sprack upp över den nye påvens ansikte.

Ljus högtid
Petersplatsen var smyckad med blommor, gröna växter och gröna mattor. Hela färgskalan var glad och ljus och långt från det dova och tunga för några veckor sedan. De kvinnliga dignitärernas svarta spetsar och klänningar var idag vita som för en brud.

Det var många tyskar på Petersplatsen i dag, men de italienska ungdomarnas skanderande hördes högst:

– Benedetto, Benedetto!! alltså påvens italienska namn.

När påven Benedictus välkomnade några utvalda, bland andra ett koreanskt par, att kyssa hans hand, var han ledig, säker och rörde vid alla och den blyghet, som många talar om, märktes inget av.

Vägledning från Gud
Det såg ut som om Jospeh Ratzinger nu tog sig an sin roll med tillförsikt, även om han sa att uppgiften är övermäktig människans kraft. Men Gud vägleder mig och era böner, kärlek och tillit ledsagar mig, sa han.

Efter den två timmar långa mässan kunde påven vinka till pilgrimerna från en öppen, vit jeep-liknande bil, som förde omkring honom före mötena med de utländska dignitärerna.

I morgon, måndag får tyska pilgrimer audiens och därefter vidtar arbetet vid den Heliga Stolen för den nye påven Benedictus XVI.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se