Lasse Åberg gör plats för ny Stig-Helmer

1:28 min

"Jag kan flyga – jag är inte rädd". Kanske får komikern Anders Johansson användning för sådana mantran inför nya rollen.

"In Sweden, we call it a kick".

"Jag kan flyga – jag är inte rädd ..."

Så lyder två klassiska Stig-Helmer-citat ur den folkliga, svenska filmserien som inleddes med "Sällskapsresan" år 1980.

Lasse Åberg har regisserat och spelat huvudrollen i seriens 6 filmer under åren – senast "The Stig-Helmer Story" som gick upp på biograferna 2011. Vid sin sida har han haft den norska skådespelarkollegan Jon Skolmen, som spelat den tekniktokige och levnadsglada kompisen Ole Bramserud.

Nu är det klart att komikern Anders Johansson, känd från tv-radarparet "Anders & Måns", ska ta sig an huvudrollen som antihjälten Stig-Helmer, när "Sällskapsresan" blir scenmusikal i Malmö i oktober nästa år.

Kulturnytts David Richter träffade den nye Stig-Helmer på tisdagseftermiddagen, uppbackad av självaste originalet – Lasse Åberg. Att tacka ja till rollen gick snabbt:

– Jag tycker att det är förbjudet att säga nej. Får man chansen så ska man ta den, säger Anders Johansson.

Det finns väl inte så stora utrymmen för egna tolkningar, när alla vet hur han ska vara?
– Det blir ju lite tråkigt om man börjar apa efter. Det måste vara min Stig-Helmer.
– Man får höra Stig-Helmer sjunga. Det har man aldrig hört förut, fyller Lasse Åberg i.

Lasse Åberg, vad ska Anders Johansson tänka på?

– Han ska oavbrutet se förvirrad ut. Det är bra. Och drabbas av våra allehanda egendomligheter som vi håller på med. Han har inte flugit, vet inte vad Ghettoblaster är, har aldrig varit utomlands, vet inte vad samba är ... så han ska se drabbad ut i alla lägen. Och sen brista ut i sång.

Varför gör du inte rollen själv?

– Jag är för överårig. Han är cementerad i någon slags 40-årsålder. Och där ska han vara, tycker jag, säger Lasse Åberg.

Musikalen baserad på "Sällskapsresan" har länge varit ett drömprojekt för Bengt Palmers, som skrev originalmusiken till filmen för snart 35 år sedan. Han ligger också bakom musiken till musikalen, liksom manuset, tillsammans med Jakob Skarin.