Protester mot Runar Sögaards predikan

På söndagseftermiddagen anordnade flera muslimska organisationer en demonstration i Stockholm i protest mot den predikan där Runar Sögaard utmålade profeten Muhammed som en förvirrad pedofil.

– Sögaard kallar profeten Muhammed för en förvirrad pedofil. Detta i ett samhälle där pedofil har blivit ett va de allra värsta skällsorden. Sörgaard har valt detta ord för att förnedra profeten Muhammed, sa en av talarna.

Demonstrationerna hölls i stadsdelen Birkastaden i Stockholm utanför Filadelfiakyrkan, där Runar Sögaard i mars höll sin uppmärksammade predikan.

Vill prata med Runar
De omkring 500 demonstranterna bar på plakat med texter som ”Nej till förnedring” ”Respekt är allt vi begär” och ”Nej till våld”, det sista är också betydelsen av de vita vimplar som syntes bland demonstranterna.

– Vi vill prata med Runar. Vi vill inte kriga, bara prata med honom. Vi ska säga att han har fel, säger 17-åriga Iman.

En del debattörer har försvarat Runar Sögaards rätt att uttala sig som han har gjort, men bland arrangörerna finns personer som är tveksamma:

– Visst, man får säga vad man vill, men det måste finnas gränser även för yttrandefriheten. När man överträder gränsen blir det en kränkning. Det är inte acceptabelt, säger Ali El Masri.

”Olustigt”
Samtidigt med demonstrationen höll den gruppering inom Pingströrelsen som Runar Sögaard tidigare tillhörde, en gudstjänst inne i kyrkan strax intill.

Pastor Johan Lekedal tycker att demonstrationen är olustig.

– Vi som församling har tagit avstånd ifrån det han har sagt och har bett om ursäkt genom ett brev till Muslimska rådet. Där har vi på ett tydligt sätt bett om ursäkt för de uttalanden som gjordes på den här gudstjänsten, säger han.

Johan Prane
johan.prane@sr.se