Farligt jobb köra långtradare genom Irak

Sedan våldsamheterna började i Irak har uppemot 80 turkiska lastbilschaufförer dödats i attacker eller av kidnappare. Chaufförerna är ofta kurder från de fattiga södra delarna av Turkiet och de kör olja mellan Turkiet och städerna i nordöstra Irak.

Bashir Abdasammed är en av lastbilsförarna, han säger att han är rädd när han kör men att han inte har något val.

– Jag tar långa omvägar runt oroliga ställen. Sedan ett år tillbaka åker jag inte igenom Mosul utan kör en två timmar längre väg, säger han.

Bashir Abdasammed sitter på en filt i skuggan av sin tankbil tillsammans med sin kusin, som också är lastbilschaufför. Personbilar susar förbi men själva kommer de ingen vart, deras bilar är en del av en oändligt lång, fastfrusen karavan som i kilometer efter kilometer slingrar sig mot gränsen till Turkiet.

Karavaner av långtradare
Omkring 4 000 tankbilar står så här och väntar på de nödvändiga tillstånden för att få lämna Irak.

– Så här är det varje gång, berättar Bashir Abdasammed, vi har väntat i fyra dagar och kommer att vänta i kanske en vecka till.

– Vi lagar mat i bilarna, det finns ingenstans att tvätta sig, när vi passerar gränsen har vi alla skägg, skrattar Bashir Abdasammad.

En tur in och ut ur Irak, inklusive i och urlastning av oljan, tar nästan en månad och för det får chaufförerna 300 dollar, lite mer än 2 000 kronor.

Det goda ögat ger beskydd
De flesta lastbilarna som står här är dekorerade med symboler som ska bringa beskydd. Bashir Abdasammed har målat det goda ögat över hela tanken och ovanför förarhytten står det ”Mashalla”, Gå med Gud.

För det är ett farligt jobb, trots omvägar och talismaner har nio lastbilschaufförer dödats hittills i år, senast i onsdags dödades en chaufför när han körde på en mina utanför staden Shorjat i norra Irak.

– Min familj där hemma är mycket orolig, säger Bashir Abdasammed.

– Våra turkiska mobiltelefoner fungerar inte här, så från det att vi korsar gränsen in i Irak, tills dess att vi kommer ut igen, så hör våra familjer inget ifrån oss. Men vi har inget val, det finns inga andra jobb. För att kunna försörja familjen måste vi köra olja, säger Bashir Abdasammed.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se