Så skyddas jakthundar mot varg

1:42 min

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt vilka metoder som verkligen skyddar jakthundar mot att bli angripna av varg. Det handlar om rapportkedjor och skyddsvästar bland annat.

Varje år skadas eller dödas 30-40 hundar i Sverige efter vargangrepp. Risken är relativt liten, i snitt måste en hund jaga flera tusen jaktdagar innan den blir attackerad, men i vargrevir är ändå risken lika stor för en jakthund att bli vargriven som att bli påkörd i trafiken.

Hittills har det saknats forskning på vilka skyddsmetoder som har effekt. Hjälper det till exempel att kissa på hunden så att den luktar människa som vissa jägare gör? Nej svarar nu forskare vid viltskadecenter på Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

Forskarna har ringt upp 55 jägare som fått sina hundar vargrivna de senaste fem åren. De har sedan matchats med andra jägare med samma förutsättningar, men som inte fått sina hundar skadade. Den nya studien ska publiceras i december.

1. Effektivast skydd gav avspårning, (15 % av jägarna med vargrivna hundar mot 70 % av jägare med ickerivna hundar, p-värde 0,001) alltså att köra runt ett jaktområde när det är spårsnö och kolla om vargar gått in just i den skogen och i så fall inte släppa hundarna där.

2. Rapportkedjor var nästan lika bra, (38 % mot 63 %, p-värde 0,019) där grannar och jägare smsar och ringer varandra eller rapporterar på webben alla vargspår de sett.

3. Skyddsväst eller att släppa flera hundar samtidigt var tredje bäst ( 0 % mot 8 % och 11 % mot 28 %, p-värde 0.037 för båda). Skyddsväst i kevlar med vassa taggar på ryggen kostar några tusen kronor att köpa och gör hunden lite klumpigare.

– Det verkar faktiskt som att de här taggvästarna har effekt, så jag tycker att de förtjänar att testas i större omfattning, säger Jens Frank på Viltskadecenter vid SLU som står bakom den nya studien.  

Mer om hur man skyddar sig mot vargangrepp, bland annat i Tyskland där inga jakthundar rivs av landets 150-200 vargar, blir det i Klotet idag 13.35 i P1.