Mikael Vinka: Förbjudet att revitalisera samiskan i Sverige

2:01 min

I Sverige är det förbjudet att återuppliva samiskan på bästa möjliga sätt. Det menar Mikael Vinka som igår föreläste på ett seminarium på Umeå universitet som handlade om traditionell kunskap och språkrevitalisering.

- Rent faktiskt blir det ju i alla fall ett förbud mot de mest effektiva formerna av språkrevitaliseringsmetoder, det vill säga full immersion, som använts mycket framgångsrikt på många håll i världen, säger Mikael Vinka som är universitetslektor i samiska vid Umeå universitet.

Bästa sättet att revitalisera ett språk, alltså återuppliva det, menar Mikael Vinka alltså är full immersion. Det går ut på att all undervisning sker på det språk som ska revitaliseras. Men det här menar han att svensk lagstiftning sätter stopp för.

I Sverige får eleven bara ha max 50 procent av undervisningen på det språk som ska revitaliseras, men bara under förutsättning att det språket fasas ut så att svenskan efter hand tar över under de första sex skolåren.

- Då har vi de facto ett förbud mot full immersion, säger Mikael Vinka.

Är inte det en överdrift att säga att det är ett förbud?

- Det är inget förbud att tala samiska, men det är ett förbud mot full immersion och det är ingen överdrift. Ska man kunna få till en effektiv språkrevitalisering, det vill säga använda språket och få nya domäner för språket, då kan man inte sluta använda det. Slutar man använda språket då lär sig inte barnen språket och det försvinner, säger Mikael Vinka.

Mikael Vinka menar att bra lagstiftning inte räddar ett språk, men ser i alla fall till så att det inte är förbjudet. För Elin-Anna Labba var problemen med svensk lagstiftning och språkrevitalisering något nytt.

- Min första reaktion var spontant, varför har man inte hört det här tidigare. Jag tycker att när man pratar om nationella minoritetspråkslagstiftningen så är det i positiva ordalag, att vi ska vara glada att vi har den här lagstiftningen och att det sällan lyfts upp de problem som finns. Men det känns inte som om det är 2014 när vi står i Sverige med en sån typ av lagstiftning, säger Elin-Anna Labba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio