Kongressen kan underkänna Bolton som ny FN-ambassadör

I USA växer kritiken mot John Bolton som president George Bush vill ha som USA:s nye FN-ambassadör. Allt fler tvivlar nu på att Bolton kommer att bli godkänd av kongressen.

När George Buhs nominerade en av landets främsta FN-kritiker till FN-ambassadör stötte valet på motstånd. Men det motståndet såg ändå ut att vara begränsat och relativt ofarligt.

Nu har den bilden förändrats. Kritiken mot John Bolton växer för varje dag som går, och efter en rad nya avslöjanden om Bolton har flera från hans eget parti, republikarnarna, uttryckt sin skepsis mot honom.

Struntade i råd
Senast i raden av negativa uppgifter handlar om hur Bolton ska ha struntat i råd han fick av USA:s Sydkoreaambassadör inför ett tal han skulle hålla om Nordkorea för två år sen. Diplomater säger till Time Magazine att Boltons hårda fördömande av Nordkorea förstörde kärnvapensamtalen som skulle inledas.

Och i en annan fråga ska, enligt tidningen Newsweek, Storbritanniens utrikesminister Jack Straw ha varit så missnöjd med Boltons hårda stil, att USA:s dåvarande utrikesminister Colin Powell tvingades byta ut honom som förhandlare.

Utnämningen hänger på skör tråd
Tidigare har dessutom Boltons rykte skadats av uppgifter om att han ska ha försökt manipulera eller överdriva underrättelseinformation, och att han ska ha behandlat flera medarbetare illa.

President George Bush har de senaste dagarna försäkrat att hans nominering av Bolton kvarstår, och att en tuff person som Bolton är precis vad FN behöver.

Om två veckor ska senaten rösta, och det räcker med att en enda av de tio republikanerna i utrikesutskottet underkänner Bolton för att han inte ska kunna tillträda.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se