Kvinna på volleybollmatch? Då blir det fängelse i Iran

8:19 min

I Iran hungerstrejkar 25-åriga Ghoncheh Ghavami i protest mot att hon sitter i fängelse. Hennes brott? Hon försökte gå på en volleybollmatch i Teheran i juni i år.

Fängslandet av Ghoncheh Ghavami har väckt starka protester, bland annat från Storbritanniens premiärminister David Cameron eftersom Ghavami också är brittisk medborgare. Sedan i september i år driver också Amnesty International en kampanj för hennes frigivande.

– Det senaste vi vet är att hon sedan 1 november vägrar både mat och vätska så det finns ju stor fara för hennes tillstånd, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty. Vi tror också att det finns en risk för att hon kommer att åtalas också för flera brott. Man säger att hon är ett hot mot statens säkerhet och en mängd märkliga brottsrubriceringar.

Sedan 2012 är det förbjudet för kvinnor att gå på volleybollmatcher i Iran, men att gå på fotboll har varit förbjudet betydligt längre än så, ända sedan den islamiska revolutionen 1979.

Rihaneh Rouhani har bland annat bloggat om iransk fotboll för Radiosporten i samband med att det iranska landslaget spelade VM i Brasilien i somras. Hon tror att det bland yngre kvinnor i Iran finns ett behov av att ifrågasätta den här typen av lagar.

– De yngre ifrågasätter mer just nu, precis på det sättet som Ghoncheh har gjort, säger hon. Varför skulle inte jag som kvinna kunna spela fotboll eller gå på en fotbollsmatch oavsett vilket kön det är som spelar?

P3 Nyheter med Astorga Díaz
p3nyheter@sverigesradio.se