Ge ut egna böcker ett dyrt nöje

1:29 min

Det ges ut mängder med lokal litteratur. Ofta är det författaren själv som står för allt och ger ut på eget förlag. Och att få tillbaka pengarna för nedlagt jobb - det är en "utopi", säger författare som P4 Kalmar har träffat.

Det är tuff bransch, och det är ytterst få som tjänar några pengar eller ens får ner det de lagt ut.

Sven Kjellgren har skrivit många böcker om Västerviks historia och om andra platser i norra delen av Kalmar län.

Hans senaste bok som nyligen släpptes är ett riktigt praktverk: Gamla gårdar och släkter i 1800-talets Westerik.

– Jag började samla in material om människor som levde då redan på 1970-talet. Jag har gått på loppisar och andra ställen och köpt in material.

Vet du hur många timmar du har lagt ner?

– Nej det finns inte en chans. Skulle man multiplicera med det honorar som författarförbundet tycker man ska ha, 1 000 kronor i timmen, då blir det väldigt, väldigt mycket pengar. Det är betydligt över en miljon kronor, säger Sven Kjellgren som säger att man inte heller kan räkna med att sälja några stora upplagor.

– Man säljer inte alls i de upplagor som man kunde göra på 1980-talet till exempel. Att få ersättning för allt jobb nedlagt är en utopi, det är omöjligt.

Det är en imponerande bok som Sven Kjellgren nu gett ut. Men precis som många andra som ger ut lokal litteratur får han betala för nöjet.

Han har lagt ner otaliga timmar på research, sedan ska den skrivas, sättas, tryckas och ges ut.

Allt tar tid och kostar pengar.

Och han är inte ensam. Det finns mängder med lokala författare som skriver ofta läsvärda böcker som aldrig kommer till något stort förlag. Försäljningen hamnar ofta på några hundra exemplar, men de skulle behöva sälja mångdubbelt mer för att gå runt.

Sven Kjellgren känner att han och andra lokala författare kommer i kläm. Annan kultur går alltid före. Det gick så långt att han tvekade att ens ge ut boken:

– Eftersom jag jobbat så mycket med boken och insamling av data och fakta under så lång tid tyckte jag det kändes förskräckligt att skippa den, att bara slänga henne.

– Det hade jag lust att göra flera gånger. Men det är också andra människor som också hjälpt till och ställt upp. Då tänkte jag att må väl ändå ge ut den här boken även om det kostar på.

– Nu ligger jag med skulder på 400 000. Och det har jag blivit rekommenderad av en kommunal beslutsfattare att jag ska begära skuldsanering.

Det finns pengar som skulle kunna gå till lokala författare, men det blir sällan så.

Statens kulturråd delar till exempel ut pengar. Det allra mesta av dem går enligt Sven Kjellgren till de stora bokförlagen och deras författare.

Kommunerna delar också ut kulturpengar men där går det allra mesta till annat. Inte minst föreningar.

Kvar blir en liten, liten rännil som inte förslår långt.

Då försäljningen aldrig tar fart utan böckerna ofta drunknar i utgivningen av deckare och andra romaner, ja då blir det ett dyrt nöje att skriva och ge ut böcker.

Nu har i alla fall Sven Kjellgren tröttnat. Det är för dyrt och otacksamt att ge ut tryckta böcker.

– Någon mer bok i tryckt format kommer jag inte ge ut. Blir det så blir det i form av en e-bok.