Lärare vaktar så att elever duschar

En del elever på mellanstadiet och högstadiet, huvudsakligen tjejer, duschar inte efter gympalektionerna. Det handlar ofta om att tjejerna inte vågar visa sig nakna för klasskompisarna och idrottslärarna får ibland sätta in personal för att ”vakta” så att eleverna duschar efter gympan.

På Ängskolan i Luleå har man delvis löst problemet genom att sätta upp duschdraperi. För ett år sen fixade elevrådet på Ängsskolan i Luleå draperier till tjejernas duschrum efter klagomål från eleverna själva.

Duschdraperi löst problemet
Nu vågar de flesta tjejer duscha efter gympalektionerna, vilket inte var självklart innan.

- Jag duschade inte så ofta förut när vi inte hade draperier, för att jag vill inte visa min kropp, jag skäms över den.

Det säger en av tjejerna i klass sex på Ängskolan.

Känner sig uttittade
Enligt idrottslärare Leif Sandkvist är det fortfarande många som drar sig för att gå och duscha och försöker komma undan:- De känner sig uttittade och de verkar ha blivit väldigt kroppsfixerade och det kommer redan i slutet av mellanstadiet.

Leif Sandkvist har jobbat som lärare sen 70-talet och han tycker sig se en trend de sista åren där eleverna är mer och mer utseendefixerade.

- Jag tycker det har kommit de sista åren, de är väldigt väl medvetna hur de borde se ut, säger Sandkvist.

I eftermiddag i Puls diskuteras frågan om vilka attityder som ligger bakom problemet med högstadieelever som hoppar över duschandet efter gymnastiklektionerna.