Svårt att avgöra tjuvjaktens omfattning

Trots uppmärksammade jaktbrott den här vintersäsongen är det svårt att uppskatta hur stor den illegala jakten är i Norrbotten.

Tidigare i vintras förföljde flera personer på skotrar en varg norr om Pajala.

Vargens spår slutar i en blodfläck och jakten verkar ha varit organiserad då spår från flera skotrar syntes på platsen. Organiserad illegal jakt på andra arter förekommer på flera håll i Norrbotten, men inte i så stor utsträckning som allmänheten kanske tror.

- Jag tror att man är lite farligt ute om man säger att det är mycket, jag tror den är mindre än det sägs. Men storleksordningen är svår att avgöra , säger Owe Geibrink, verksamhetschef på Jägareförbundet i Norrbotten

Tjuvjaktens eldorado
Ett område som det talats om som ett eldorado för illegal jakt är triangeln Överkalix - Pajala - Gällivare. Owe Geibrink tror att det kan ha varit så tidigare men att det har ändrat sig även där.

- Det kanske har varit så att man har varit lite mindre nogräknade i det området, men det kan också vara en ren tillfällighet att det har funnits ett antal personer där som har så att säga härjat i den så kallade triangeln, säger Owe Geibrink.

Karl Erik Brösth på polisen i Jokkmokk har precis tagit fram statistiken för anmälda jaktbrott för förra året.

Ny statistik om jaktbrotten
74 jaktbrott anmäldes varav 34 var på älg och 6 på rovdjur. Men enligt honom är problemet mycket mer omfattande än så. För några år sen gjorde länsstyrelsen, polisen och jägarkåren en undersökning om antalet jaktbrott. I undersökningen framkom att jägarna bara anmäler 10 procent av de slaktplatser som hittas.

- Vår uppfattning är att det skjuts så mycket som 500 älgar per år illegalt i länet, säger Karl Erik Brösth.

Mycket talar för att det inte går att få någon klar uppfattning om hur pass utbredd den illegal jakten är i norrbotten. Brotten i sig är desutom svåra att utreda för polisen säger Karl Erik Brösth.