Skola för snabb på att polisanmäla

Ledningen för Almunge skola utanför Uppsala polisanmäler sina elever alldeles för lättvindigt. Det anser föräldrar till fyra elever på skolan som ledningen polisanmält för ofredande. En av de polisanmälda eleverna - Anna Mörlin - berättade vad hon sett i korridoren för skolledningen - och då blev hon polisanmäld.

Det var i januari som en elev i nian fick sitt skåp nedklottrat med orden ”Dra åt helvete din hora. Du är inte värd att leva”. Skolan såg allvarligt på hotet - och gjorde en polisanmälan samma dag. Annas mamma, Eva Rindestad, fick beskedet av skolan att hennes dotter stod med i anmälan till polisen som vittne - men Anna blev sen delgiven misstanke om brott.

- Vi är väldigt förvånade över att skolan kan skicka iväg en sån här otydlig och dåligt formulerad skrivelse, det är oacceptabelt. Som föräldrar kände vi att vi måste agera.

Föräldrarna ifrågasätter skolans agerande. De är kritiska till både underlaget och hur anmälan är formulerad. Föräldrarna vänder sig också emot att skolan inte svarat på frågor efter anmälan, eller velat diskutera det som hänt. Föräldrarna har därför i flera omgångar anmält Almunge skola till Skolverket. Verket hänvisar till JO - justitieombudsmannen - som uttalat att grundskolan bör vara återhållsam med att göra polisanmälan. Almungeskolan rådfrågar alltid polisen om dom ska göra en anmälan eller inte. Anna Styf Halling är rektor på Almungeskolan.

- Det är alltid bra att få händelser prövade. Vi polisanmäler inte särskilt ofta heller.

Polisens utredning av den här händelsen är nedlagd. Det senaste året har Almungeskolan gjort ett par tre polisanmälningar enligt rektorn. Vad de resulterat i vet inte rektorn Anna Styf Halling.

- Om någon av anmälningarna lett till åtal det vet jag inte.