Teatern fyller 60 – Dödsdansen sluter cirkeln

6:22 min

Halmstad teater firar 60 årsjubileum ikväll och då sluts cirkeln – i dubbel bemärkelse. Då framförs Dödsdansen, den Strindbergpjäs som också spelades på invigningskvällen i november 1954.

Nu är det skådespelarna Görel Crona, Johannes Brost och Henrik Norman som äntrar scenen.

Deras tolkning av Dödsdansen hade premiär i somras på Skottorps slott i Halland och därefter har de framför den på Strindbergs intima teater i Stockholm.

– Hans ande svävade över oss, beskriver Johannes Brost känslan.

– Det var lite läskigt att göra Dödsdansen på samma tiljor där den hade sin originaluppsättning, det känns som ett ansvar, säger Görel Crona.

Nu återvänder ensemblen till Halland för att spela säsongens sista föreställning av detta triangeldrama som August Strindberg skrev år 1900. 

– Han skrev pjäsen på tio dagar, berättar Görel Crona. Hans penna brann och det känner man i texten.

Dödsdansen handlar om artillerikaptenen Edgar och den före detta skådespelerskan Alice, två äkta makar som lever på en isolerad ö i skärgården. De har blivit varandras fångvaktare, och när de får besök av vännen Kurt från Amerika väller bitterhet och kärlekshat upp till ytan.

– Folk som tittat på den säger att den känns helt modern, säger Görel Crona. Det kan vara ganska intressant att flytta tillbaka i tiden hundra år och tänka; Herregud ska vi prata så där med varandra, ska man vara så oförsiktig med sitt förhållande?