Kina vill locka hem utflugna forskare

Nu ska kinesiska forskare verksamma runt om i världen lockas hem igen. Landet erbjuder miljoner i forskningsanslag till framstående kinesiska forskare - om dom flyttar hem.

Det är den största stiftelsen för grundforskning i Kina, NSFC, som har bestämt sig för att erbjuda forskningspengar till utflugna kinesiska forskare.

Kravet är att man är en framgångsrik forskare under 45 år, kines till ursprunget, men med utländskt medborgarskap.
Man ska också ha en doktorsgrad och ha blivit erbjuden plats på ett kinesiskt universitet eller forskningsinstitut.

Om man uppfyller de kraven kan man få forskningsanslag på motsvarande omkring 900 000 kronor om året - upp till 4 år -om man är villig att forska på heltid i Kina.

Det här är ett sätt att stärka Kina som en ekonomisk stormakt, enligt Torbjörn Lodén, Kinakännare vid Stockholms universitet.

- - Myndigheterna satsar på att utveckla forskning i Kina, och att locka hem duktiga forskare är ett viktigt led i det, säger Torbjörn Lodén.

Attraktivt erbjudande

Och ett sånt här erbjudande är mer attraktivt nu än tidigare. Forskare som flyttar hem kan få bättre villkor än vad de haft i USA eller i Sverige med månadslöner på mellan 20.000 och 30.000 kronor i ett land med betydligt lägre levnadsomkostnader.

Julia Tien, frilansjournalist från Kina och bosatt i Sverige, känner till flera forskare som funderat på att återvända.

- Jag tror att det är många som är intresserade, även om det kan vara svårt om man har barn som ska lära sig kinesiska tecken, säger Julia Tien.