Kortare väntetid till förskolan i Västerås

1:37 min

Nu ska väntan på en förskoleplats i Västerås bli kortare och reglerna tydligare. Det efter en stor översyn som kommunen har gjort.

Bland annat ska man få besked om plats minst två månader innan man behöver den. Som det är idag har föräldrar ofta fått gå och vänta in i det sista och oroat sig för att inte kunna kunna gå tillbaka till arbetet.

Ibland har kommunen kunnat ge besked om plats först i sista stund, berättar Katarina, Lindh, strateg på barn- och utbildningsförvaltningen.

– Det har nog varit nära en vecka ibland. Vi har ju också sett att ibland ordnar föräldrarna en plats själva eller så förlänger man sin föräldralediget, vilken ju kan bero på att man inte hört någonting.

– Så vi hoppas nu att de här förändringarna gör att det hela ska bli mer effektivt och att invånarna inte ska behöva vänta så länge.

För många föräldrar har väntan på en förskoleplats hittills alltså präglats av väntan och brist på information. Men vid årsskiftet inför kommunen nya rutiner -  föräldrar ska bli uppringda för en avstämning tre månader före önskat startdatum och senast två månader innan ska man ha fått besked om en plats.

Handläggningen kommer förenklas genom att föräldrarna endast ska få ställa sitt barn i kö till tre olika alternativ - inte fem som idag - och man ska bara få tacka nej till en och samma förskola två gånger och ändå stå kvar i kön.

Hela processen har hittills också fördröjts av att många föräldrar dröjer med att svara olika platserbjudanden, men även det ska det bli ändring på, säger Katarina Lindh.

– Man har fått påminnelse på påminnelse. Nu kommer vi göra så att om inget svar kommer in efter att en påminnelse skickats ut så tar vi det som ett nej och tar bort erbjudandet. Så man får vara lite alert.

– Om man är bortrest är det därför bra att ringa till kommunen eller gå in och läsa sin mail. Vi ser också över möjligheterna att skaffa oss en sms-tjänst för detta, säger Katarina Lindh till P4 Västmanland.