Fredsugglan ska främja empati och medkänsla

5:32 min

Tavlan är en uggla som består av 99 QR-koder. Var och en av dessa kan scannas med en smart telefon och då får man ett uppdrag som på olika sätt är tänkt att främja medkänsla och positivitet. Bakom projektet står Linda Åkesson från Maiqen med medarbetaren Emma Larsson, Micke Gunnarsson från Barnatro och Anders Abrahamsson från Svensk TalTeknologi. 

En av grundtankarna är att man ska jobba mycket med sin egen självkänsla.

– En människa som mår riktigt bra kan nog inte göra en annan människa medvetet illa, säger Micke Gunnarsson.

Variationen på uppdragen är stor. Bakom varje av de 99 koderna gömmer sig uppdrag som man ska göra.

– Det kan vara att säga snälla saker till nån annan, vara kreativ med att skriva något eller bara ge några personer en kram, säger Linda Åkesson.

En QR-kod fungerar ungefär som en hyperlänk, dvs en klickbar länk på nätet fast i verkligheten. Genom att använda en smart telefon så kan man "klicka" på en del av tavlan. Dessutom kan de olika koderna programmeras allteftersom så att de inte alltid ger samma uppdrag. Man vill också belysa hur tavlan kan spela in i läroplanen i skolan.

– Läroplanen handlar också om hur man är gentemot andra i skolan, det är självförtroendebyggande, självstudier, hur man utvecklar sig själv som person, säger Anders Abrahamsson.

Förhoppningen är att skolor över hela landet ska ha en Fredsuggla som kan stimulera användandet av den digitala tekniken på ett spännande och lärorikt sätt, samtidigt som man skapar starkare band mellan varandra genom förstärkt empati.