Cameron: Brittiska jihadister nekas återvända

Britter som deltar i krig utomlands kan hindras från att återvända hem. Premiärminister David Cameron aviserar nya lagar för att hejda strömmen av utländska jihadister till konflikter som de i Syrien och Irak.

Fruktan för att radikaliserade islamister ska begå terrordåd när de återvänder hem efter att ha deltagit i jihad, heligt krig, har fått flera länder i väst att vidta åtgärder. Cameron avslöjade detaljer i sin nya antiterrorlagstiftning när han på fredagen talade i parlamentet i Australien.

– Nya befogenheter för gränspolisen att beslagta pass, att hindra misstänkta från att resa och att hindra brittiska medborgare från att återvända till Storbritannien förutom på våra egna villkor, sade Cameron, enligt AFP.

Enligt förslaget ska de bara få återvända till Storbritannien under poliseskort, för att ställas inför rätta eller placeras under övervakning, uppger BBC.

Dessutom ska flygbolag som inte följer brittiska listor på personer med flygförbud eller regler för säkerhetskontroller kunna förbjudas att landa på brittiska flygplatser.

Storbritanniens terrorberedskap höjdes i augusti till den näst högsta nivån på grund av hotet från personer som återvänder efter att ha krigat för extremiströrelsen Islamiska staten i Syrien och Irak. Säkerhetsanalytiker räknar med att tusentals utlänningar har deltagit i strider i de två länderna.

– Vi måste ta itu med detta problem från grunden, sade Cameron, som tillade att de nya lagarna presenteras inom kort.

Samtidigt meddelade USA:s avgående justitieminister Eric Holder att USA har skickat flera tiotal åklagare till "nyckelländer" för att spåra jihadister som återvänder från Syrien.

– Dessa ska erbjuda viktig hjälp till våra allierade i syfte att hjälpa till att väcka åtal mot dem som återvänder från Syrienregionen med föresats att begår terrorbrott, sade Holder.

En tjänsteman vid justitiedepartementet uppger för AFP att ett 70-tal åklagare arbetar i flera länder, bland annat på Balkan, i Mellanöstern och i Nordafrika.