Måndag 25 april

med Pia Fridén

 

Fokus på Darfur

Miljontals människor är på flykt och upp mot 300 000 människar kan ha mördats. Trots detta tror EU:s fredsförhandlare på en fred i Sudan innan året är slut.
I mitten på maj är nästa möte mellan inplanerat de två största rebellgrupperna och regeringen för förhandlingar om framtiden.
06.15 medverkar Sten Rylander, Eu:s representant vid fredsförhandlingarna, i P1 Morgon och berättar om förhandlingsklimatet.


Vem ska läsa alla handböcker?

Vad är det att vara en bra förälder, hur mycket är det normalt att oroa sig och vad ska man svara om ens tonåring säger att dom hatar dig? Just nu verkar viljan att hjälpa villrådiga föräldrar vara större än någonsin. Bara i april utkommer ett 10-tal böcker. P1 morgons reporter Matilda Ragnborg har träffat några föräldrar och pratat om behovet av handböcker i barnavård. Sänds 06.15

Kl 8.15 pratar vi om behovet av förebilder med barnpsykologen Elisabeth Cleve och Ann Söderlund, proudcent för tv-programmet Babyboom. De ligger också bakom två av vårens handböcker.


Stressade småfåglar i stadsmiljö

Bland mesar å talgoxar i Slottskogen finns P1 Morgons reporter Annika H Eriksson som pratar med zoologen Caroline Isaksson om varför blåmesar och talgoxar i Göteborg har tappat färgen.


Känslig konflikt i Varberg

Enligt ett beslut i kommunstyrelsen ska Varbergprofilen Allan Kanje, som skulle fyllt hundra år i år, hedras med att få en promenadväg uppmärksammad efter sig. Men nu har stadens store sons namn dykt upp på en 70 år gammal medlemslista till ett nazivänligt parti - och då drar politikerna öronen åt sig. På kommunstyrelsemötet i morgon rivs troligen beslutet upp. Meningarna om vad vägen nu ska heta delar Varbergborna. Reportage kl 06.39.


Åldersgräns på värktabletter?

Det kräver läkare efter att minst 250 barn och ungdomar årligen bara i Sockholm försöker ta livet av sig med vanliga värktabletter.
Ylva Forsheden, överläkare i barn och ungdomspsykatri vill ha en 18-årsgräns för köp av värktabletter. Främst för att det skulle markera hur farliga dom egentligen är. Hon möter Björn Beermann, Läkemedelsverkets chef för enheten läkemedel, kl 07.20. Han ser inte en åldergräns som lösningen på problemet.

producent Estrid Bengtsdotter