Försvaret: Mindre ubåt kränkte svenskt vatten

16 min

Sverige har säkra bevis för att det skedde en undervattenskränkning i Stockholms skärgård i oktober. En mindre ubåt har kränkt svenskt vatten konstaterade överbefälhavare Sverker Göranson i dag.

LÄS CHATT med Försvarshögskolans expert

– Försvaret kan nu bekräfta att en mindre ubåt har kränkt svenskt territorium, om detta råder inget tvivel, sa Göranson på en presskonferens i Rosenbad under fredagen där försvarsmakten presenterade sin analys av underrättelseoperationen som pågick i Skärgården under oktober månad.

Försvarsmakten har i analysen kunnat konstatera att underrättelseoperationen som pågick under drygt en vecka i oktober tidigare i år inte varit förgäves.

En undervattensfarkost av okänd nationalitet har kränkt svenskt territorium, uppgav Göranson.

– Den kränkning som skett av svenskt territorium är grov och allvarlig, sa överbefälhavaren.

På plats för presskonferensen fanns även statsminister Stefan Löfven (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). Statsministern bekräftade att vem eller vilka som ligger bakom kränkningarna är fortfarande okänt för regeringen.

– Vi vet inte vem som ligger bakom detta, men låt mig säga det här till de som ligger bakom detta: det här är helt oacceptabelt. Vi kommer att försvara vår territoriella integritet, sa Löfven under presskonferensen.