Zazzis matklassiker

Feijoada - en brasiliansk klassiker

7:41 min

Nu ska vi bryta novembermörkret med lite brasilianska smaker. Feijoada är något av Brasiliens nationalrätt, och P4 Extras matinspiratör Alexandra Zazzi berättar om dess historia, karaktär och naturligtvis hur man kan laga den.

Feijoada 

6-8 personer

1 msk salt
1 liter vatten
4 dl torkade svarta bönor
1 lagerblad
1 stor gul lök
5 hela svartpepparkorn
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olja
0,5-1 tsk cayennepeppar
4-5 kvistar koriander
500 g bog eller bringa av nöt (alternativt 1 bit torkat nötkött)
3 chorizokorvar (hetta efter smak)
1 grön paprika
1 burk skalade tomater på burk
tabasco efter smak

Gör gärna så här:

Blötlägg bönorna i 12-24 timmar i rikligt med vatten.

Finhacka 1 chorizo, lök och vitlök och låt svettas i stor kastrull med oljan. Skölj bönorna i kallt vatten och lägg i. Rör om, strö på salt och täck med vatten så att det finns några cm spelrum.

Låt sjuda upp och lägg i köttet, svartpeppar, cayennepeppar och lagerblad. Toppa eventuellt med kokande vatten så att allt är täckt. Låt sjuda 2 timmar, lägg eventuellt på mer vatten under tiden.

Lyft ur köttet, lägg i tomater och fint strimlad paprika. Låt sjuda ytterligare en timme, var noggrann och rör om då och då så att det inte hugger i botten. Tärna köttet och skiva de sista korvarna och lägg i, låt sjuda i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt, tabasco och peppar. Servera med rikligt med hackad koriander.

Klicka på pilen för att höra hela inslaget.