Försvarar hatet i spelbranschen

1:58 min

Under hösten har det varit mycket surr kring det så kallade "#GamerGate" – det vill säga de många hot och trakasserier som riktats mot de kvinnliga spelare och spelutvecklare, som valt att ifrågasätta sexismen inom spelvärlden. Debatten har nått långt utanför spelvärlden, men hur resonerar man egentligen inne i GamerGate?

Kulturnytt har varit i kontakt med flera GamerGate-sympatisörer, och en som lät sig bandas var videobloggaren "En arg blatte talar", som inte vill gå ut med sitt riktiga namn. Han är en återkommande röst i diskussionen och har själv riktat en uppmärksammad tweet till en svensk journalist som kan uppfattas som sexistiskt. 

– Jag försvarar inte trakasserier, men jag försvarar hatet. Det är de här extrema PK-feministerna som vill hitta sexism där det inte existerar. Det handlar om att de här människorna är idioter, inte att de är kvinnor, säger ”En arg blatte talar”.

Senaste månaderna har flera kvinnor fått utstå både hot och trakasserier inom spelbranschen. En debattör som rört upp känslor ordentligt är Anita Sarkeesian som genom videoklipp belyst skeva könsroller inom spelbranschen, något som fått spelare att reagera.

Hon letar sexism där det inte finns, menar videobloggaren ”En Arg Blatte Talar” som själv stödjer GamerGate-rörelsen.

Jenny Brusk har arbetat som utvecklare och är aktiv inom föreningen Diversi. Hon har en teori om varför vissa blir så hatiska när sexismen lyfts fram:

– Jag tror att de är rädda för att förlora någonting. Men de måste inse att de inte kommer att förlora någonting utan fler spelare ska få någonting. Vi vill se bredd och mångfald i de spel som släpps, säger Jenny Brusk.

Staffan Björk är spelforskare på Göteborgs Universitet och tillhör forskningsorganisationen DIGRA, som har fått kritik riktat mot sig från just GamerGate-anhängare.

När Björk på sociala medier bemötte rörelsen möttes han av arga spelare, som dock allt eftersom lugnade sig. Han menar att situationen till stor del handlar om missförstånd från båda sidorna.

– Jag tror inte att det är någon som hävdar att det inte finns folk som är problematiska. Jag hör samma argument från båda sidorna. Ena sidan säger ”vi är för mångfald i spel”, andra sidan säger ”nej, VI är för mångfald i spel”. Man har på förhand bestämt vilket lag man hejar på, säger Staffan Björk. 

En formulering i artikeln om "En Arg Blatte Talars" roll i de sexistiska trakasserierna inom GamerGate är rättad.