Jönköping

Kommunen försvarar kritiserad trafikplats

1:50 min

Trots starka reaktioner och felkörningar i samband med att en ny trafikplats öppnade i Jönköping i dag, så tror kommunen att det hela är en bra lösning.

Efter fler månaders arbete och många miljoner i kostnad, släpptes i dag trafiken på i den nya trafikplatsen vid Länsmuseet i Jönköping. En trafikplats som inte har sin like någon annanstans i världen. Omgående blev det bekymmer. Bara de minuter som P4 fanns vid trafikplatsen var det många som körde fel. Bilar körde mot enkelriktat, bilar backade, bilar var nära att kollidera och någon körde till och med i mötande körfält.

Samtidigt är reaktionerna många på kommunens Facebooksida, där invånare ifrågasätter den nyttan med den nya trafikplatsen, som för de flesta verkar krånglig.

Men Henrik Zetterholm, som är utvecklings- och trafikchef på Jönköpings kommun, tycker att trafikplatsen blivit bra, utifrån de förutsättningar som fanns.
– Jag tycker att det har blivit en rätt så bra lösning. En lösning som jag tror kommer funka och när all målning på gatan är färdigmålad så tror jag det kommer bli ganska självinstruerande lösning.

Enligt Henrik Zetterholm gör man bara som politikerna har bestämt. Bussarna och kollektivtrafiken ska gynnas och biltrafiken minska kraftigt och då får bilisterna finna sig i längre restid med krångliga rondeller med rödljus.
– Ja, det är ju så. Vi kan ju inte prioritera allting och här är ju valet kollektivtrafiken. 

Men kan du förstå att bilisterna upplever det lite grann som att ni medvetet bråkar med dom?
– Ja, det kan jag väl i och för sig förstå, en sådan reaktion, men vi gör ju inte detta för att försämra för biltrafiken, enbart, utan framför allt för att förbättra för bussarna i detta fallet. Sen har vi tagit fram en lösning så att biltrafiken ska påverkas så lite som möjligt.

En av alla som körde fel den här premiärdagen var Samuel Lidström.
– Jag vet inte nån kommer förstå hur man kommer in i parkeringshuset. Det verkar helt, helt tokigt. Själv körde jag nog mot enkelriktat in och jag anser mig vara normalbegåvad.

Titta, nu var det en som vände och körde tvärtemot. He he he..

Kommentera gärna: Är det rätt att prioritera bussar på bekostnad av bilar?