Ullenhag (FP): Regeringens löneskatt drabbar välfärden

1:40 min

Regeringens förslag att höja kostnaden för att anställa personer över 65 år genom en särskild löneskatt kommer att kosta kommuner och landsting flera hundra miljoner kronor. Regeringen menar att de höjda kostnaderna inte kommer att påverka annan verksamhet. Men Folkpartiets ekonomisk-politiska-talesperson, Erik Ullenhag håller inte med.

– Det här drabbar välfärden. Det är så att kommuner och landsting inte får någon kompensation för den här skattehöjningen, säger Ullenhag.

När regeringen nästa år återinför en särskild löneskatt på dem som jobbar efter 65 år kommer detta att leda till ökade kostnader för kommuner och landsting på sammanlagt nästan 300 miljoner kronor per år, det visar siffror som Riksdagens utredningstjänst, RUT, tagit fram åt Folkpartiet.

Löneskatten som kommer att ligga på 5,6 procent för personer över 65 betyder att det kommer att bli dyrare att anställa dem. Enligt RUT är det över 60 000 personer över 65 år som jobbar i kommuner och landsting. många är undersköterskor, sjuksköterskor och läkare.

Men finansminister Magdalena Andersson tror inte att den ökade lönekostnaden för äldre kommer att påverka kommunernas och landstingens ekonomi.

– Kommunerna kommer att vara stora vinnare i den här budgeten och de kommer märka att de får rejäla tillskott nästa år både till skola, barnomsorg, äldrevård och sjukvården.

Men de blir inte lika stora som de hade förväntat sig som ni har sagt, eftersom det blir andra typer av kostnader?

– Här måste man också räkna in andra typer av vinster som inte finns i de här siffrorna, till exempel att försörjningsstödet kan minska när man höjer taket i a-kassan eller att den bortre parentesen i sjukförsäkringen tas bort.

Men Erik Ullenhag håller inte med och menar att det kommer att påverka möjligheterna för andra satsningar.

– Det är 200 miljoner till kommunerna och det är hälften av pengarna som regeringen säger att de satsar på att minska barngrupperna. Så man ger med ena handen och påstår att man ska minska barngrupperna, men hälften av de pengarna försvinner i höjda skatter på äldre.

– De 100 miljonerna till landstingen motsvarar hälften av de pengarna som regeringen pratar mycket om, nämligen att barn ska få gratis läkemedel, säger Erik Ullenhag.