Lag kan tvinga kommuner ta flyktingar

1:17 min

Om inte fler kommuner frivilligt delar på flyktingmottagandet kan det leda till en lag som tvingar kommuner att ta flyktingar, på samma sätt kommuner idag måste ta emot ensamkommande barn.

– Jag tycker personligen att det aldrig är bra, man måste hitta andra lösningar på detta. Men jag inser också realiteter.

Det blir förstås en tvångslagstiftning i slutändan och det är väl ingen bra lösning, säger Anders Danielsson Migrationsverkets generaldirektör.

Under hösten har flera kommuner protesterat mot att Migrationsverket placerat flyktingar där.

Kommuner som Filipstad, Jokkmokk och Norberg menar att dom inte fått chansen att planera för extra platser i skola och omsorg.

– När det gäller ensamkommande barn har vi samma grundprinciper som i sin tur försöker hitta överenskommelser med kommuner. Det måste vara bäst för den sökande att komma till en kommun som per definition välkomnar dem. Jag säger inte, missförstå mig inte, att tvånget skulle innebära att man inte är välkommen, men det känns inte optimalt.

Häromveckan föreslog regeringens flyktingsamordnare en lag som, inte tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar, men att åtminstone ha en beredskap för det.

Vad det konkret skulle innebära vet inte Anders Danielsson, men hoppas att det skulle korta tiden från beslut till inflyttning.

– Då kan man ställa sig frågan vad gör vi i vår kommun, i vårt län, i vår region för att möta detta? Eller kommer det aldrig hit? Det handlar väl om att ha en beredskap, bygga en förmåga.