Albaniens långa väg mot EU

1:53 min

Albanien har nu inlett sin väg för att få komma med i EU. Den albanske premiärministern Edi Rama är på Stockholmsbesök och säger att det är en stark drivkraft bakom utveckling och förändring i hans land.

Premiärministern kommenterar först den avbrutna EM-kvalmatchen mellan Albanien och Serbien. En drönare flög in med en flagga på Storalbanien och skapade kaos.

– Det var ett propagandatrick, men betyder inget, säger Albaniens premiärminister Edi Rama avvisande och tolkar inte drönaren med flaggan som ett tecken på ambitioner om ett Storalbanien. Han är upprörd över att hans bror pekades ut som ansvarig.

Att han upprörde Serbiens premiärminister under sitt historiska besök i Belgrad i måndags, genom att kalla Kosovo ett självständigt land, tar han också med ro.

– Vi har inlett ett nytt kapitel med varandra efter 68 år, säger Albaniens premiärminister och vet du något om serber, så är det så de fungerar. De är alltid lättprovocerade, samtidigt som de får saker gjorda.

Edi Rama menar att det inte är EU:s förtjänst att de två länderna träffades, men förstås välkomnar EU att Serbien och Albanien börja tala om samarbete. Serbien har inlett medlemsförhandlingar och Albanien är ett kandidatland.

--Det här kommer kanske att ta ett årtionde och hur EU ser ut då vet vi inget om i dag, säger Edi Rama.

Ukrainakrisen bör vara en väckarklocka för EU, som måste våga mer, menar Rama.
– EU måste sluta vara taktiskt och bli strategiskt, tänka långt, säger han.

Att Ungerns premiärminister Viktor Orban, trots EU-medlemskapet, vänder sig till Rysslands Putin vill inte Edi Rama ha en åsikt om, men säger att det är illusion att tro att Putin innebär styrka. Albanien är övervägande muslimskt, men premiärministern avvisar mycket bestämt problem med jihadister och IS.