Så kommer Bahnhof runt direktivet om datalagring

1:35 min

Internetleverantören Bahnhof tar nu hjälp av en teknisk lösning för att gå runt lagen om datalagring. Planen: Få det att se ut som att det är en stiftelse som surfar istället för de riktiga användarna.

Hela reportaget sänds i P1-programmet Kaliber

Direktivet om datalagringen i Sverige handlar om att företag måste lagra uppgifter till exempel om vem som surfar och mejlar för att myndigheter ska kunna lösa och förhindra brott. I P1-programmet Kaliber berättar nu Bahnhof om hur de tänker komma runt saken.

– Vi gör det som vi kallar plan B. Det är en teknisk lösning som gör att vi börjar datalagra, men ändå kommer våra kunder slippa datalagring, säger Jon Jordås, kommunikationschef på Bahnhof.

Lösningen går ut på att användaren helt enkelt kommer att kunna trycka på en knapp som gör att man surfar via en anonymiseringstjänst.

Det blir således den så kallade femtejuli-stiftelsen, som jobbar för frihet på nätet, som har uppgifterna om vem det är som surfar. Om polisen eller andra myndigheter begär ut uppgifterna kommer det inte att ge något.

– Det kommer att se ut som att det är stiftelsens uppgifter som man begär ut om man begär ut uppgifter i efterhand.

Frågan aktualiserades i våras när EU-domstolen sa att datalagringsdirektivet var ett för stort intrång i människors privatliv. Internet och telefonileverantörerna slutade att lagra data då, men svensk lag gäller enligt svensk domstol.

Kritikerna kallar det för massövervakning, och Bahnhof säger att de har inget emot att hjälpa polisen men att de måste ha en misstänkt först.

Genom anonymiseringstjänsten blir det inte en massövervakning, menar Bahnhof. Det här kan vara ett helt lagligt sätt att gå runt lagen säger Staffan Lindmark, jurist på Post och Telestyrelsen.

– Vi känner ju till att det finns anonymiseringstjänster sedan tidigare som användare kan använda för att dölja sina spår på internet. Det som kan vara intressant är om det är en operatör som står för tjänsten. Det kan ju få betydelse för datalagringsreglerna. Om inte operatören står för det då är det sannolikt så att tjänsten inte omfattas av de här reglerna om datalagring, säger han.