Skåne

Forskare kritiserar ekologiskt

1:15 min

En helomställning till ekologiskt jordbruk i Sverige skulle vara en katastrof för livsmedelsförsörjningen och innebära större belastning på miljön. Detta skriver fyra forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i en debattartikel i Svenska dagbladet i dag.

Miljöpartist Jan Friheden i Sjöbo kommun odlar själv ekologiska grönsaker och har undervisat i ekologisk odling sedan 1970-talet. Han menar att en omställning är möjlig - men inte över en natt.

– Det står ju att man inte kan gå över till hundra procent ekologisk odling i morgon och det är helt okej, det kan man inte. Men det är framtiden, det är på lång sikt, säger Jan Friheden.

Försäljningen av ekologisk mat ökade med 30 procent under första halvåret 2014. Men forskarna bakom debattartikeln är både kritiska till bilden som ges av det ekologiska jordbruket och mängden pengar som satsas.

Bland annat skriver man att vissa konventionella grödor binder mer koldioxid och att vi bara kommer att kunna producera hälften så mycket mat på åkerarealen vi har idag om vi ställer om till ekologiskt.

Det skulle krävas alltså mer åkermark än vad vi någonsin har haft i Sverige tidigare, vilket i sin tur skulle ha större påverkan på miljön, skriver man.

Jan Friheden däremot menar att marken skulle kunna räcka, bara man satsade på att odla just mat.

– I dag odlar vi ju inte mat på Lundaslätten exempelvis. Vi odlar vodka, vi odlar öl, vi odlar olja via rapsen och så vidare, säger han och påpekar att en minskad köttproduktion också skulle frigöra större arealer.

– Inte minst odlar man väldigt mycket korn och annat för att föda upp höns och grisar.