Philae kan vakna igen

1:46 min

Det blev till slut knappt 60 timmar som kometlandaren Philae fick på sig att samla in uppgifter om kometen den landade på i förra veckan. Men till sommaren kan den komma i gång igen.

Efter knappt 60 timmar tog batterierna som beräknat slut för kometlandaren Philae som skickades ut från rymdsonden Rosetta förra veckan.

Man hade ju hoppats att solpanelerna på landaren skulle ge den lite extra tid att jobba på, men efter att den hamnat i ett skuggigt läge så blev det ändå ingen extra tid.

– Naturligtvis är det lite tråkigt. Men det är fantastiskt att det över huvudtaget gick att landa och att man har fått ner så mycket data från instrumenten ombord på landaren redan, säger Gabriella Stenberg-Wieser som är forskare på Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Men hon menar att man inte ska ge upp hoppet om att landaren kan vakna till igen någon gång i framtiden.

– När kometen kommer närmare solen och det kommer mer solljus som träffar landaren, då är det möjligt att energin räcker för att  göra mätningar.

Gabriella Stenberg-Wiesersäger även att de första preliminära resultaten av det som hann samlas in, borde kunna komma innan jul.