Nytt medicinskt larm om energidrycker

2:01 min

En ny medicinskt vetenskaplig studie visar att tusentals småbarn i USA varje år drabbas av allvarliga hjärtproblem och epilepsiliknande anfall efter att ha druckit energidrycker.

Läkarna bakom studien varnar även tonåringar och vuxna för energidryckernas effekt på hjärtat och centrala nervsystemet.    

Den här vetenskapliga studien om energidrycker har gjorts under flera år och presenteras presenterats nu på en pågående kongress för hjärtspecialister här i USA.

Forskarna har analyserat vartenda ett av de larmsamtal som under tre år gått till de amerikanska giftinformationscentralerna, och där energidrycker funnits med i bilden.

Närmare hälften av de drygt 5 000 akutsamtalen visade sig handla om barn under sex års ålder som  druckit energi- och sportdrycker med höga koffeinhalter.

En tredjedel av barnen hade så allvarliga symptom att det krävdes sjukhusvård, och en del av dom var i sin tur i så dåligt skick att de behövde intensivvård.

Typiska tecken på energidrycksförgiftning är enligt studien starkt rubbad hjärtrytm, skakningar, kramper och anfall som liknar epilepsi, liksom snabbt rusande puls, skarpa bröstsmärtor och våldsamma kräkningar.

Forskarna understryker att deras resultat säkert inte ger hela bilden av hur vanligt det är med energidrycksförgiftade småbarn, eftersom långt ifrån alla fall når giftinformationscentralerna.

Rapporten anses bekräfta det som läkare hävdat i flera år, att koffein- och sockerstinna energidrycker kan vara direkt farliga, framförallt för små barn, men även för tonåringar och vuxna, särskilt om de redan lider av hjärtproblem eller neurologiska störningar.

Studien ger också mer fakta om det som här i USA började visa sig för flera år sedan att akutmottagningar över hela landet rapporterade om en stor ökning av personer som sökte hjälp efter att ha druckit stora mängder energidryck, eller blandat drycken med alkohol.

Ända sedan dess har läkare krävt att energidrycker ska säljas med samma åldersgränser och varningstexter som alkohol och tobak, och förvaras utom räckhåll för barn av vuxna och föräldrar.

De kraven upprepas nu av de medicinska specialisterna bakom studien, som påpekar att en liten burk energidryck kan innehålla upp till fyra gånger mer av det nervstimulerande ämnet koffein än vad en kopp starkt kaffe gör.