Svarta får bara en månad av historia

1:27 min

Även i Storbritannien råder det missnöje kring historieundervisningen.

Regeringen vill ge mer material till skolorna om vår lite mer osmickrande historia, bland annat om slaveri. Även i Storbritannien har debatten om vad de inte lär ut i skolan blossat upp.

– Om jag frågade vem som uppfann glödlampan, vad skulle du svara? Tomas Edison?, frågar den brittiska spoken word artisten Samuel King.

– Den som uppfann filamentet i glödlampan, som är det som faktiskt lyser, var en svart man som heter Lewis Latimer.

En månad om svart historia

Samuel King har gjort en kortfilm där han kritiserar den så kallade Black History Month. Som är en månad varje år då eleverna i Storbritannien ska lära sig om svartas historia.

– När jag skulle göra research märkte jag att jag inte visste tillräckligt mycket om min egen historia, och det gjorde mig arg, säger han till P3 Nyheter.

"Många svarta underskattar sig själva"

King tycker Black History Month varje år handlar om antingen slaveriet, medborgarrättsrörelsen i USA eller Apartheid. Men ingenting om framstående svarta läkare, Nobelpristagare eller uppfinnare. Och det får konsekvenser, menar han.

– Svarta människor var kungar och drottningar innan slaveriet och det är det inte många som vet. Det är viktigt att folk vet om det och kan föra vidare det till nästa generation. Jag tror att många svarta underskattar sin potential och sin makt, eftersom porträtteringen varit så negativ genom historien.

Se Youtubeklippet nedan.