Var tredje gymnasietjej röker

7:02 min

31% av tjejerna och 25% av killarna i årskurs två på gymnasiet röker. 

"Tobaksbarn 50:- och barnarbete på köpet" - under den parollen föreläste idag Sandra Dahlén och Elen Kilfe från stiftelsen Non Smoking Generation för Högavångsskolan i Olofström. 

Föreläsningar över hela Sverige
Elen och Sandra är ett av två team som åker runt och föreläser om rökning i 80 av Sveriges kommuner.

– Vi har inga pekpinnar utan pratar om barnarbete inom tobaksindustrin. Vi vill att eleverna ska få veta allt om produktionen och att rökning inte bara drabbar en själv utan väldigt många fler, säger Sandra Dahlén.

– Eleverna ger den bästa responsen. De uppskattar teatern och får höra om stora förändringar. En kille som heter Mendi gjorde en rap-låt om att sluta röka, säger Elen Kilfe. 

Hon ser rökförbudet på krogen som positivt. Det påverkar också ungdomarnan menar hon. Men det viktigaste är att det omöjliga - att göra restauranger rökfria - fungerade, det visar att nästa mål också går att uppnå.

Grupptryck är en anledning att man testar att röka
Hanna Neretljak som går i nian har provat att röka, men det var inget hon fortsatte med.

– Det smakade inte gott alls. Jag testade pga grupptryck, att alla rökte. Jag förstår inte syftet med att röka. Det är inte särskilt gott. 

Erik Wänni går i sjuan och han har inga planer på att testa med tanke på att han är aktiv sportutövare.

– Nej, nej jag spelar ishockey också. Det är inte så bra om jag skulle röka. Folk som inte är självsäkra röker för att spela coola. Men jag tycker inte det är coolt.

Edlira Zukajo går i åttan och röker.

– Jag började för så längesen så jag minns knappt. Alla vänner rökte och då blir det så att man provar mer och mer tills man fastnar. Jag försöker sluta och minskar mer och mer. Man ska själv vara stark och säga nej. Det svider lite i plånboken, den blir tom snabbt när man röker. Det är det dåliga. Efter nyår är det slut, lovar Edlira.

Föreläsningsturnén kommer att besöka flera platser i Blekinge under veckan.