Långtidssjuka blir bättre med "Klivet"

Det finns hopp för långtidssjuksskrivna att bli bättre och återgå både till jobb och ett normalt liv. Det visar metoden ”Klivet” som arbetats fram på vårdcentralen i Sävsjö och som haft stora framgångar med att hjälpa några av de sjuksskrivna i kommunen. Anne Fagell Blomqvist är en av dem som tagit del av det nya arbetsättet. Idag arbetar hon på heltid som personlig assistent, samma jobb som hon hade innan hon fick ont i axeln och var tvungen att sjuksskriva sig. Enligt Anne är det tack vare arbetsmetoden ”Klivet” som hon nu är tillbaka på jobbet.

Anne Fagell Blomqvist är en av dem som tagit del av det nya arbetsättet. Idag arbetar hon på heltid som personlig assistent, samma jobb som hon hade innan hon fick ont i axeln och var tvungen att sjuksskriva sig. Enligt Anne är det tack vare arbetsmetoden ”Klivet” som hon nu är tillbaka på jobbet.

”Klivet” går ut på att sammanföra grupper med 8-10 långtidssjukskrivna och en gång i veckan under tio veckor ha gruppverksamhet med dem. Förutom att tala med varandra får de gemensamt träffa läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator och representanter från försäkringskassan. Detta har visat sig vara en framgångsrik metod, förklarar Nicoline Wackerberg, sjukgymnast och en av initiativtagarna till ”Klivet”.

Reporter Pablo Dalence.