Hertha Hillfons hem kan bli museum

0:42 min

Det ser ut att bli ett museum i keramikern och konstnärens Hertha Hillfons hem i Mälarhöjden i Stockholm trots allt. Ett privat bolag har köpt både bostadshus och ateljé.

Kulturnytt har i omgångar rapporterat om hur såväl Hillfons konstnärshem som hennes konst är till försäljning, och att en vänförening bildats för att rädda det konstnärliga arvet (se länkar nedan).

Efter många turer är det klart att bolaget Skulptrisen STHLM AB köper Hertha Hillfons bostadshus och ateljé - två separata fastigheter. I köpet ingår ett avtal om att köparen ska erbjuda Hertha Hillfons vänner att använda ateljén som museum och kulturell mötesplats.

 - Det känns jätteskönt att äntligen ha fått till den här lösningen som ändå gör det möjligt att skapa en plats där man kan komma och titta på Herthas konst över en längre period, vi pratar åtminstone om en tioårsperiod. Det blir ett ställe där vi titta på precis hur hon drejade sina skålar, säger Arne Leeb som representerar Hertha Hillfons dödsbo.

Hur säker kan publiken vara på att få komma och se hennes konst framöver?

- Ja, om Stockholms stad ställer upp med verksamhetsbidrag, då är det säkert att det blir ett museum dit alla Hertha Hillfons fans får komma.