Transflaggan hissas i Söderhamn

1:45 min

På torsdag kommer Söderhamn som första kommun i landet att hissa transflaggan utanför Rådhuset. Då uppmärksammas Transgender day of rememberance, en dag som kommit till för att belysa hatbrott mot transpersoner.

– Det känns helt historiskt makalöst bra, säger Majs Keller, ordförande för RFSL Hälsingland som står bakom arrangemanget.

Vi befinner oss på Rådhustorget i Söderhamn där den rosa, blå och vita flaggan ska hissas den 20 november. 

Fram till förra året tvångssteriliserades personer som ville korrigera sitt kön. Fram till 2009 betraktades transvetism som en sjukdom av Socialstyrelsen.

Majs Keller upplever att RFSL:s arbete är viktigt för fortsättningen.

– Vi får brev från personer som skriver att det är bra att RFSL Hälsingland finns för att det stärker dem att ha en organisation att luta sig mot. Vi kan jobba aktivt varje dag och inte bara några gånger per år.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm kommer att hålla tal under Transgender day. Det var hon som under sin tid på Socialstyrelsen drev igenom att homosexualitet inte längre skulle räknas som en psykisk sjukdom. Monica Törnell och Nina Ramsby kommer också att stå på scen.

Söderhamns kommun var först i Hälsingland med att ordna en Prideparad förra året. Där fanns kommunen med, och kommunalrådet Sven-Erik Lindestam tycker det är viktigt att ta ställning för öppenhet.

– Vi har tagit ställning att vi vill bli en allt mer öppen kommun. I Söderhamn ska det inte spela någon roll vem du blir kär i eller vilket kön du identifierar dig som. Vi vet också att öppna och toleranta samhällen är de som det går bäst för. Jag vill se att alla kommuner följer efter, säger han.

– Söderhamn gör mycket och kommunen står verkligen upp och stöttar. Att man verkligen tar det här tillfället i akt är ju fantastiskt, säger Majs Keller.