Nevs förhandlingar i avgörande skede

3:14 min

Biltillverkaren Nevs i Trollhättan behöver mer tid till sin rekonstruktion och vill därför förlänga den. Samtidigt begär företag ett ackord – alltså att de skulder företaget har till underleverantörer skrivs ner.

Biltillverkaren Nevs förhandlar med två fordonstillverkare för att lösa den ekonomiska krisen och de förhandlingarna har nu gått in i ett avgörande skede, säger rekonstruktören Lars-Eric Gustafsson till P4 Väst.

29 november löper rekonstruktionen ut, men nu vill företaget att den förlängs. Anledningen är att företaget behöver ha en ackordsuppgörelse med de företag som man är skyldig pengar och det tar tid att genomföra. Biltillverkaren vill ha sina skulder nedskrivna med runt 50 procent.

– De värderingar på Nevs tillgångar, som nu är föremål för förhandlingar, har kommit ner något i värde, vilket innebär att det kommer att bli fråga om att fordringsägarna får hjälpa till med att avstå en del av sina fordringar i ett ackord, säger rekonstruktören Lars-Eric Gustafsson.

Enligt uppgifter till P4 Väst förhandlar Nevs med indiska Mahindra och kinesiska Dongfeng.

– Vi har intensifierat de förhandlingarna, som har pågått en längre tid. Det är nödvändigt att de blir klara snart, vi har inte mycket tid kvar. En förutsättning för en förlängning (av rekonstruktionen) är att det finns ett avtal på plats, säger han.

Hur stor är sannolikheten att man får klart med avtal?

– Just nu görs det väldigt mycket ansträngningar och vi har kommit en bra bit på vägen och jag tror det finns en god sannolikhet för det, säger Lars-Eric Gustafsson.

Som en plan B vill Nevs börja tillverka andra bilmärken än Saab-bilar i fabriken i Trollhättan. Det arbetet går framåt, enligt rekonstruktören. Han skriver i ett brev till underleverantörerna att planen kan vara ett komplement till tillverkningen av Saab eller vara en ensam lösning på krisen.