Jönköpings kommun

Därför kan hundägare låta bajset ligga

6:00 min

Se upp var du går. Just nu har hundägare i Jönköpings kommun inga som helst krav på sig att plocka upp bajs nånstans. Inga formella krav i alla fall.

Det är Länsstyrelsen i Jönköpings län som har upphävt kravet på att plocka ut, ett beslut som gäller sedan några månader tillbaka.

– Länsstyrelsen har upphävt en lokal ordningsföreskrift som Jönköpings kommun har fattat, som gäller upplockningstvång av hundbajs och vad jag vet har inte kommunen fattat nån ny föreskrift, säger Karin Landin som är länsjurist.

Så nu behöver man inte plocka upp hundskiten i Jönköpings kommun?
– Nej, inte eftersom det inte finns nån sån föreskrift.

Det var Karin Landin tillsammans med landshövdingen som tog beslut om att häva föreskrifterna som Jönköpings kommun hade.
– Föreskriften får inte gå för långt och i det här fallet tyckte vi att Jönköpings kommun hade gjort ett alldeles för stort geografiskt område för föreskriften och att det var att gå för långt - det blir för stort tvång på de enskilda individerna.

Vadå för stort område?
– De skrev "offentlig plats" och då får man med industriområden, obebyggda detaljplanerade områden och allmänna vägar och då befinner man sig inte i stadskärnan där man ska lägga sin begränsning.

I somras fick Jönköpings kommun bakläxa och länsstyrelsen väntade sig en ny, omskriven föreskrift.
– Men det verkar de inte ha gjort.

Vad tycker du? Vilka områden ska det vara upplockningstvång på?