Jönköping

Många reaktioner på pastorn som ger noll kronor till tiggare

10 min

Ett uttalande från pastor Jakob Olofsgård i Jönköping har väckt mycket känslor.

Under de senaste åren har personer som tigger blivit en allt vanligare syn i Sverige och Jönköpings län. Först fanns människorna som oftast är romer från Rumänien och Bulgarien i våra storstäder, men numera tigger de också utanför butiker och allmänna platser på mindre orter som till exempel Gnosjö och Skillingaryd.

En fråga som dryftats under åren är om man ska ge pengar eller inte. I en uppmärksammad krönika i Jönköpings-Posten i lördags skrev Jakob Olofsgård, som är pastor i Immanuelskyrkan i Jönköping, "Därför ger jag tiggaren noll kronor". Den krönikan har väckt känslor och många är arga. Både de som håller med och de som inte håller med om innehållet i krönikan.
– Det var jag nog beredd på, jag har mötts av hela bredden av olika tankar efter krönikan, de flesta kommentarer har varit bra och konstruktiva.

Han poängterar att rubriken på krönikan bara är en del i helheten.
– Det går ju ut på: vad gör jag istället, vad är alternativet, vad kan jag göra istället för att ge pengar?

Men du är ju en pastor och en ledare, är det inte olikt Kristus att inte ge?
– Problemet är ju hur man ger, en tiggare frågar om man vill ge pengar och känner att vad jag än svarar känns det inte bra, jag har kommit fram till att det är fel på själva frågan, tiggeri är ett symtom på att nåt är fel och vi måste lägga hjälpen där grundproblemet är.

Håller du med Jakob Olofsgård? Varför? Varför inte?