Rekordmånga hemlösa barn i USA

2:03 min

Nya amerikanska uppgifter om hemlöshet visar att det aldrig tidigare funnits så många hemlösa barn i USA som det gör nu.

Hemlösheten bland barn steg med närmare 10 procent bara mellan 2012 och 2013, och numera lever vart 30:e barn i USA helt utan fast bostad. 

– Det allra svåraste, berättar tonårstjejen Joy för en hjälporganisation, det allra svåraste är att jag aldrig vet var jag hamnar nästa dag.

Joy är en av dem som bara blir fler i USA - barn i familjer som inte har något hem, och som så gott som varje dag och natt flyttar runt mellan överfulla härbärgen, soffor och golv hos familj och vänner, och som också ibland tvingas sova utomhus, på en trottoar eller i nån park.

De nya siffrorna kommer från en sammanställning av dels de hemlösa och bostadslösa barn som USA:s utbildningsdepartment varje år räknar in i skolorna, dels en beräkning av hur många barn som ännu inte börjat skolan, men som också lever i familjer utan fast bostad.

Sammanlagt handlar det enligt rapporten från USA:s nationella center för hemlösa familjer om två och en halv miljoner amerikanska barn som levde i hemlöshet under hela eller stora delar av förra året. Omräknat är det detsamma som ett hemlöst barn i varje klassrum med 30 elever.

Siffran är ett dystert historiskt rekord, och den ökande hemlösheten drabbar betydligt oftare barn som tillhör olika etniska minoriteter i det USA där klyftorna mellan svarta och vita nu är större än vad de var mellan motsvarande grupper i Sydafrika under apartheidtiden.

I rapporten varnas för de psykiska, fysiska och sociala följderna för barn som lever i hemlöshet.

Författarna hänvisar till forskning som visar att hemlösa barn oftare går hungriga och är betydligt sjukare än barn som har ett hem, att de ofta slutar skolan i förtid, och lätt faller offer för kriminalitet, droger och sexhandel.

Dessutom: att deras unga hjärnors utveckling allvarligt kan skadas av den konstanta och djupa stress som hemlöshetens osäkra och otrygga liv innebär.

Det är en stress som Joy känner allt för väl igen och som hon kallar "fruktansvärd".