Stor oro i Slite för ishallens framtid

9:28 min

Slite ishall står utan is, eftersom pengarna inte räcker. Därför tvingas de som vill träna på is åka till Hemse eller Visby.

- Det är skittråkigt! säger Annki Hultman vars son Isak bytte skola för att få spela hockey.

Nu går han en hockeyklass på Lännaskolan, men får ändå inte spela hockey i Slite. För att få istid måste han kasta sig till Visby på torsdagar. Skolan slutar 15.20, träningen börjar 16.00 i ishallen i Visby. 

Fredrik Malmqvist är vd för Graip idrottscenter, det bolag som sköter driften av ishallen på uppdrag av föreningen IK Graip. Ekonomin är i botten, så han sätter sitt hopp till region Gotland.

- De måste ta den faktiska kostnaden. Det sista året har vi mer eller mindre lånat ihop pengarna och det går inte längre, säger han.

Kultur- och fritidsnämnden är positiv till att ge anslag, förutsatt att extra pengar skjuts till till nämnden. Det sa budgetberedningen nej till. Nu väntar idrottsgotland på ett svar den 28 november, när regionfullmäktige sammanträder.

- Det är tufft på norr. Det vi kan satsa på här är besöksnäringen och då är ishallen en viktig del, säger Jan-Erik Pott från Slite intresseförening.

Annki Hultman som träffar många föräldrar till idrottsintresserade barn har hört flera tala om att flytta ifrån Slite. 

- Det har varit några som sagt att händer det inget efter nyår så tänker vi flytta. Och då kan det ju vara att man till och med flyttar till fastlandet för att barnen ska få den träning de vill ha, säger hon.