Polisman fälls för öppningen av Hjulstabron

4:35 min

Svea hovrätt slår fast tingsrättens dom mot den polisman i Uppsala som åtalades för tjänstefel sedan han såg till att Hjulstabron utanför Strängnäs öppnades vid en pågående polisjakt förra året. 

Två unga män från Eskilstuna och Sundsvall dog när de körde ner i vattnet. 

Även hovrätten tycker att polisbefälet i Uppsala gjorde fel vid olyckan där två misstänkta bensintjuvar omkom. Han döms, precis som i tingsrätten, för tjänstefel för att han lät öppna Hjulstabron i Enköping för att stoppa dem. 

De två männen i 20-årsåldern misstänktes ha smitit från en bensinnota på 288 kronor i mars 2013. När de kom fram till den öppna bron körde de rakt genom bommarna och ner i vattnet.

Att öppna bron måste bedömas som "en livsfarlig åtgärd", skriver hovrätten. Domstolen hänvisar bland annat till mörkret och att det fanns skäl att misstänka att föraren var påverkad och att hans omdömesförmåga var "kraftigt nedsatt".

Polisbefälet döms till 50 dagsböter à 280 kronor. Enligt ett tidigare yttrande från Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd får mannen, som förnekar brott, behålla sitt jobb även vid en fällande dom.

Det var en sen kväll i mars förra året som två unga män dog efter att ha kört av Hjulstabron och ner i vattnet. De hade tjuvtankat i Uppsala, med en avställd bil, för knappt 300 kronor och när de dök upp i Enköping tog polisen upp jakten på dem. Polispatrullerna hade sirener och ljus på när de jagade bilen, i riktning mot Hjulstabron.

En i patrullerna föreslog att man skulle öppna bron. Den polisman i Uppsala som var vakthavande befäl ringde då brovakten och bad honom göra det. Polisjakten slutade alltså med att de två unga männen körde genom bommen vid bron och ner i vattnet, och drunknade.

Polisbefälet har stått åtalad för tjänstefel för att ha beordrat eller på annat sätt förmått brovaktaren att öppna bron. Åklagare Håkan Roswall har menat att bron använts på samma sätt som ett så kallat fast hinder, som bara får användas vid mycket grova brott som mord och grovt rån till exempel.

Männen i bilen var misstänkta för bensinsnatteri och att köra med en avställd bil -  något som inte stod i proportion till brottsmisstankarna enligt åklagaren. I Uppsala tingsrätt dömdes polismannen till 50 dagsböter.

Polismannen har nekat till brott. Hans advokat Johan Eriksson har menat att broöppning är en helt oreglerad polismetod, som alltså inte finns bestämmelser kring när och hur den får göras, och att det därför inte finns några regler man kan bryta emot och fällas för.

Han har också drivit linjen att polisbefälet inte i formell mening beslutat om att öppna bron, utan frågat brovaktaren om han kan öppna.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har tidigare kommit fram till att polisbefälet inte kommer att förlora jobbet om han skulle fällas.

Sedan olyckan har det blivit känt att Hjulstabron beordrats öppnats tidigare av Uppsalapolisen.

Polisen kommer framöver aldrig eller bara i mycket speciella fall använda metoden att öppna en bro för att få stopp på någon. Det säger länspolismästaren i Uppsala län, Erik Steen med anledning av hovrättsdomen idag.

– Det här är ju en mycket tragisk och beklaglig händelse där två personer faktiskt dött. Nu har hovrätten fastställt tingsrättens dom och vi har troligen sett slutet på det rättsliga efterspelet.

Hur ser du på metoden att öppna en bro för att få stopp på någon? 

– Den här metoden bör man ju inte använda alls eller under mycket mycket speciella omständigheter, tycker Erik Steen.

– Man kan tänka sig en synnerligen hänsynslös person som skjutit mot människor och kanske dödat någon och att få stopp på den, då kanske proportionaliteten är större än risken. Och det kommer vi att ta till oss inom polisen i hela Sverige.