Kappa investerar i nya barkpanna

Kappas pappersfabrik i Piteå är på väg att göra den största investeringen någonsin. I höst är det tänkt att fabriken ska påbörja arbetet med att sätta upp en ny barkpanna med turbin.

Den nya barkpannan ska ersätta den gamla som är omodern och sliten. Det kommer att kosta mellan 700 och 750 miljoner kronor att bygga barkpannan och en tillhörande turbin. Det är en investering som måste göras, enligt Kappas VD i Piteå, Thore Persson.

- Det är en nödvändig investering som vi måste ha om vi tror på en fortsättning för vår verksamhet. Det är basinvestering som måste finnas, säger han.

Efter investeringen ska den nya barkpannan göra det möjligt för Kappa i Piteå att producera mera papper och mer miljömärkt el, så kallad grön el som Kappa sen kan sälja och tjäna pengar på till nya investeringar. En bieffekt är också att fabiken inte behöver förbruka lika mycket olja när den nya barkpannan tas i bruk.

I dag eldar Kappa i Piteå 30.000 kubikmeter olja per år, vilket motsvarar årsförbrukningen för 10.000 villor. När den nya barkpannan är färdig 2007 kommer förbrukningen att vara nere på cirka 500 kubikmeter, enligt VD Thore Persson.

I höst är det tänkt att byggnationerna ska komma igång, om man får det miljötillstånd man väntar på.

- Vi räknar med att få ett beslut under våren så vi kan sätta igång. Det är en lång byggtid, det tar två år innan barkpannan är färdigbyggd så någong ång under 2007 borde den stå klar, säger Thore Persson, Kappas VD i Piteå.