Analys: Ett jätteproblem för Israel

2:43 min

På tisdagsmorgonen dödades fyra personer i en attack mot en synagoga i Jerusalem. Det var tre amerikaner och en engelsman, alla fyra hade även israeliska medborgarskap, enligt AP. Attacken utfördes av två israeliska palestinier från östra Jerusalem, något som blir ett allt större problem i Israel. Det säger Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

– Problemet för Israel är: vad ska man göra? Det här var två attentatsmän som lever inne i det som är Israel. De bor inte på Västbanken, inte i Gaza, säger Cecilia Uddén.

– Det går inte att stänga dem ute från Israel, de är en del av den israeliska befolkningen.

20 procent av den israeliska befolkningen är israeliska palestinier och Cecilia Uddén tror att den gruppen nu kommer att ses som potentiella förrädare.

– De kommer att betraktas kollektivt som en femte kolonn som kan genomföra den här typen av attacker. I synnerhet eftersom det inte var någon organisation, det var inte Hamas genomförde det här, utan det var två individer på samma sätt som vi har sett den senaste tiden. Det här är ett jätteproblem för Israel, säger Cecilia Uddén.

Hamas som styr Gaza manar till fortsatta hämndaktioner men den palestinske presidenten Mahmoud Abbas fördömer attacken. Ändå är det Abbas som pekas ut som skyldig av Israel. Hur kommer det sig?

– Man pekar ut honom som uppviglare, att Abbas under den senaste tiden har kallat olika judiska och israeliska aktioner på Tempelberget i Jerusalem  för provokationer. Det tycker israel har legitimerat den här typen av attacker.

– Att Abbas ges skulden av Israel innebär att det blir svårare att återuppta en fredsprocess. Sen finns det en annan dimension. Det blir mer och mer religiöst detta krig med Tempelberget som den plats man strider om och att man går till attack i en synagoga.