Åklagare granskar rasistiskt polisbrev

Överåklagare Sven-Erik Alhem kommer att granska beslutet att fallet med det rasistiska brevet till kommunalråd Ilmar Reepalu som en polischef skickat lades ned.

Det var i förra veckan som åklagare Kristian Augustsson valde att lägga ner förundersökningen om misstanke om hets mot folkgrupp.

Men överåklagare Sven-Erik Alhem vill titta på fallet.

- Det kom så mycket kritiska synpunkter mot beslutet att jag fann skäl att titta på akten, även om det inte kommit in någon anmälan. Det finns ett fall med likartade förutsättningar där domstolen fann skäl att ställa till ansvar, säger Sven Erik Alhem.

Åklagaren valde att lägga ner förundersökningen eftersom brevet skickats till en enskild person. Ska det vara hets mot folkgrupp måste det spridas till fler. Men brevet skickades ju till kommunen och ska då diarieföras, därmed blir det tillgängligt för allmänheten.

Det finns ett liknande fall brevskrivaren också hävdade att det handlade om ett privatbrev. Men den gången blev det fällande dom. Om fallen är helt jämförbara, vill Alhem inte ännu ta ställning till.