Just nu

  • FHM: 16-åringar erbjuds vaccin

BUP tillbakavisar uppgifter om fusk med vårdköer

1:27 min

Barn- och ungdomspsykiatrin i Västerås anklagas för att ha dolt vårdköer för att få statligt stöd. Men ansvariga tillbakavisar kritiken. 

Det är Dagens Nyheter som publicerar uppgifter från anonyma personer inom BUP i Västmanland. Enligt uppgifter till tidningen ska ledningen medvetet ha dolt vårdköer för att kunna kvittera ut statliga bonusmiljoner, som ges som belöning till verksamheter som klarar vårdgarantin. Men ansvariga håller inte med. 

– Jag tycker det är en felaktig uppfattning av situationen, säger Margit Farkas, verksamhetschef på Barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland gjorde för två år sedan en omorganisation. Istället för ett första grundligt nybesök delades besöket upp i två: ett kortare förstabesök och sedan ett andra mer grundligt. Kötiden har därmed kortats men det var inte orsaken till förändringen, säger Margit Farkas.

– Det viktigaste skälet är att vi inte ska ha barn och ungdomar utanför vår organisation som mår jättedåligt och väntar i turordning på att komma i kontakt med oss

Du menar att det är bättre med ett kortare besök snabbt, än att vänta länge på ett längre besök?

– Det menar jag. Det är bättre att möta våra patienter och kunna göra en grundbedömning och ett prioriteringsarbete. Det tycker jag är en solklar förbättring, säger Margit Farkas.

Men det innebär också att ni faktiskt kvitterar ut mer statliga pnegar?

– Det leder också till att vi kvitterar ut statliga medel, säger Margit Farkas.

Finns det förlorare då?

– Det kanske finns förlorare. De barn och ungdomar som har problem, men inte allvarliga funktionsnedsättningar, de får vänta längre på att vi ska göra klart deras utredning.

Men då menar du att ni snabbare hittar de som snabbast behöver hjälp?

– Det är det jag menar, säger Margit Farkas, verksamhetschef på Barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland.