
Vanligt med våld mot biljettkontrollanter
Uppdaterad 17:45
De hårdare tagen mot fuskåkare i Stockholm har lett till att kontrollanterna oftare utsätts för våld. Poliser och jurister hävdar att kontrollanterna själva bryter mot lagen när de griper misstänkta fuskåkare. Samtidigt ökar också antalet anmälningar om våld mot kontrollanterna.
Trots att fuskåkandet inte ökat har biljettkontrollen ökat kraftigt i Stockholm. På fem år har antalet kontroller nästan fördubblats till fyra och en halv miljoner gjorda kontroller under förra året.
Samtidigt litar Storstockholms lokaltrafik, SL, allt mindre på vilka ursäkter resenärerna har till varför de saknar biljett. Under förra året ökade kraftigt andelen som får böta av de som ertappats utan biljett.
Kontrollanterna bryter mot lagen
Som Ekot rapporterat tidigare inträffar det också att kontrollanterna, mot reglerna, griper misstänkta fuskåkare.
Samtidigt som arbetet mot fuskåkandet har ökat har våldet som uppstår mellan kontrollanter och resenärer ökat. Under förra året flerdubblades kontrollanternas interna anmälningar om våld.
Annan utveckling i Göteborg
I Göteborg har utvecklingen varit den motsatta. Hellre låter de misstänkta fuskåkare gå än att det uppstår en hotfull eller våldsam situation. Det har dock inte inneburit att fuskåkandet ökat. Däremot har våldet minskat i Göteborg.
– Vi har lyckats vända trenden. Man låter hellre dem gå. Är det en säkerhetsrisk ska kontrollanten göra så, säger Frans Hilton, chef för biljettkontrollen på Göteborgs spårvägar.
Björn Johansson är affärsområdeschef på Connex som driver tunnelbanan i Stockholm. Han säger att kontrollanterna även i Stockholm nu fått utbildning i konflikthantering, och att våldet nu väntas minska.
– Det samband som jag ser är att vi under 2004 arbetade aktivt. Vi träffade många fler resenärer och många fler tjuvåkare. Det gör att många av de här mötetna urartade.
Men fler kontroller förklarar inte ensamt det ökade våldet i samband med biljettkontroller i Stockholm. Anälningar om våld har ökat betydligt mer än vad kontrollerna ökat.
I Stockholm händer det också att kontrollanterna griper misstänkta fuskåkare och håller kvar dem med våld.
”Övergrepp”
Något som starkt ifrågasätts av flera poliser och jurister.
– Det är fel, det är ett övergrepp. Det är ett gripande som saknar stöd i lagen. Man kan inte gripa en misstänkt gratisåkare bara på en misstanke, säger Annika Norée, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.
Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se